Uusi aamu

Pääsin lapsuudessani 80-luvun lopussa kokemaan tietokoneiden kulta-aikaa. Tietokoneita oli kaupiteltu suurelle yleisölle jo vuosia, mutta ne olivat kuitenkin suurimmaksi osaksi olleet hyvin pienen joukon käytettävissä, koska sekä rauta- että softa oli varsin alkeellista. IBM:n PC-standardi ja Microsoftin puolivahingossa kaappaama käyttöjärjestelmäherruus yhdessä Applen tuotteistaman graafisen käyttöliittymän kanssa loi suhteellisen lyhyessä ajassa tilanteen jossa tietokoneista yhtäkkiä tulikin oikeasti hyödyllisiä koska niihin oli saatavilla hyödyllisiä ja keskenään yhteensopivia ohjelmistoja. Tuntuu, että tekoälytutkimuksessa ollaan päästy nyt vähän samankaltaiseen vaiheeseen; ensimmäisen sukupolven LLM-kielimallit ovat jo nyt aidosti hyödyllistä teknologiaa, ja tutkimus on herännyt talviuniltaan niin että uusia askeleita otetaan lähes päivittäin.

Kun tietokoneiden totaalinen maailmanvalloitus tapahtui noin vuosikymmenessä 80-luvun puolivälistä 90-luvun puoliväliin, suuret kielimallit ovat raivanneet tiensä tavallisten ihmisten arkeen vain parissa vuodessa. Monet alan tutkijatkin kertovat havahtuneensa teknologian kypsyyteen vasta OpenAI:n julkaistua ensimmäisen version ChatGPT-palvelustaan marraskuussa 2022. Tämä toi “tekoälyn” kerralla myös normien tietoisuuteen jopa siinä mittakaavassa, että puhekielessä aaii tarkoittaa lähes aina joko nimenomaan ChatGPT:tä tai jotain muuta kielimallia.

Tutustuin itse tekoälytutkimukseen ensimmäisen kerran yliopistolla 2000-luvun alussa. Vaikka tutkimus oli jo vähän vironnut, tekoälytalvi tuntui vielä tuolloinkin. Oma kosketukseni tekoälyyn tuli filosofisemmasta näkökulmasta luettuani Searlen Kiinalaisen huoneen argumentin. Tuolloin tuntui olevan selvää, että vahva tekoäly (nykykielessä AGI) on enemmän scifiä kuin oikeaa tiedettä. Ja kun millekään tekoälytutkimuksen haaralle ei ollut vielä mitään hyödyllisiä sovellutuksia, ajauduin omissa opinnoissani muualle.

Ensimmäisiä laajasti näkyviä teköälyn sovelluksia alkoi ilmaantua 2010-luvun alussa. Suhteellisen yksinkertaisiin ennalta määriteltyihin rakenteisiin perustuva kielentunnistus mahdollisti Applen Sirin, joka julkaistiin vuonna 2011 (Siri oli alunperin Piilaaksossa toimineen startupin applikaatio joka oli saatavilla Applen App Storessa jo vuotta aiemmin. Apple osti koko startupin vain pari kuukautta Sirin alkuperäisen julkaisun jälkeen). Toinen vahvasti edennyt tekoälytutkimuksen haara on ollut syvä oppiminen, jonka ensimmäisiä käytännön sovelluksia oli


Kommentit